Het Goud van Yamashita
Als escape game of niet?

Het Goud van Yamashita
Als escape game of niet?

Het Goud van Yamashita
Als escape game of niet?

Dit keer geen escape game maar een “naar zeggen” waargebeurd verhaal. Gedurende de Tweede Wereldoorlog had het Japanse Keizerlijke Leger de overmacht op Zuidoost-Azië. Deze overmacht kwam uiteraard niet zonder kosten, want een groot deel van de Japanse financiën gingen op aan het militaire front. Samen met de yakuza bedacht keizer Hirohito een plan om de toekomstige inzet van het Japanse leger financieel te kunnen ondersteunen. Dit plan staat bekend als ‘Kin no Yuri’, oftewel ‘Gouden Lelie’. Keizer Hirohito’s broer, prins Yasuhito Chichibu, werd gekozen om dit plan uit te voeren.

Gouden Lelie

Gouden Lelie was op papier niet per se een complex plan. Japan zou hun macht over dergelijke Aziatische gebieden tot zijn uiterste benutten, namelijk door al het goud en waardevolle materialen te plunderen. Banken, musea, huizen, winkels, niks werd achtergelaten tijdens deze ambitieuze missie. Alles wat hier ooit is meegenomen, van de kleinste muntjes tot aan de grootste beelden, behoort nu toe aan wat ook bekend staat als ‘het goud van Yamashita.’

De Tijger van Malaya

Tomoyuki Yamashita, ook wel de Tijger van Malaya genoemd. Hij was een berucht luitenant van het Japanse Keizerlijke leger. Zo stond hij vooral bekend om de verovering van de Britse koloniën, zoals Malaya. Dit is uiteraard ook waar Yamashita zijn titel vandaan heeft, nadat hij deze kolonie in zeventig dagen heeft weten te veroveren.

Afbeelding van Yamashita Tomoyuki

Hoewel Yamashita bekend stond om zijn grootse daden in de oorlog, werd hij door de Japanse minister-president Hideki Tojo niet bepaald bemind. Vaak kwamen de twee namelijk onaangenaam met elkaar in contact, wat resulteerde in het verplichte terugtrekken van Yamashita. In 1942 zou Yamashita de legertrainingen in Mantsjoerije (een gebied in China) hebben moeten overzien.

Dit was tot hij werd overgeplaatst naar het verdedigingsfront in de Filipijnen in 1944, nadat Tojo had afgetreden van zijn rol als president als gevolg van meerdere militaire nederlagen. Hier in de Filipijnen kwam Yamashita voor het eerst in aanraking met het uiteindelijke ‘goud van Yamashita.’

Het Goud van Yamashita

Gouden Lelie verliep voorspoedig, de Zuidoost-Aziatische landen en gebieden waren compleet geplunderd door het Japanse leger. Na de initiële plundertocht, was Gouden Lelie gecentreerd in Singapore, waarna het vervolgens in de Filipijnen terecht is gekomen. Hier wilde het Keizerlijke Leger van Japan de gigantische buit via schip vervoeren naar het vaderland.

De afsluitende fase van dit plan verliep echter nadelig, het heeft de Japanners zelfs de kop gekost. De Pacifische Oorlog die toentertijd plaatsvond op zee tussen het Japanse Keizerrijk en de geallieerden, kwam uit tot een overmacht van de geallieerden. Het was nu onmogelijk voor het Keizerrijk om hun buit via schip te vervoeren. Hoewel sommigen het nog probeerden, eindigde dat slechts in een wanhopige laatste poging, terwijl ze zonder genade tot zinken werden gebracht.

Het beslissende deel

In dit beslissende deel van Gouden Lelie, wat zich afspeelde in de Filipijnen, was Tomoyuki Yamashita het hoofd van de Japanse strijdkrachten. Hij was verantwoordelijk geworden voor de thuiskomst van de buit en de verdediging van het front.

Een lange tijd zaten de troepen vast in de hoofdstad van de Filipijnen, Manilla. Ze hadden geen weg naar huis en de geallieerden drongen steeds verder het land binnen. Dit forceerde Yamashita tot het achterlaten van de buit. Ook was de luitenant niet van plan zijn schat terug te brengen naar de gebieden van waar ze geplunderd waren. Zo commandeerde hij zijn mannen en gevangen geallieerden om grotten uit te graven. Hier konden ze zo beetje bij beetje de waardevolle spullen verbergen. Nadat de grotten voltooid waren en de schatten verborgen, werden de arme gevangenen gedood om samen met de buit begraven te worden. Er wordt gezegd dat er meer dan honderd verschillende grotten gegraven zijn, allemaal voor Gouden Lelie. En dit is wat nu bekend staat als het goud van Yamashita.

Een onaangenaam einde

Het goud van Yamashita was weggewerkt en de Japanse troepen hoefden zich niet meer zorgen te maken over het vluchten met een grote lading. De luitenant greep deze kans om de hoofdstad van de Filipijnen zonder enig gedoe te verlaten. Maar toch waren er nog duizenden soldaten. Onder leiding van viceadmiraal Sanji Iwabuchi hadden zij Yamashita’s bevelen hadden. Zij bleven achter in Manilla, waar ze oog in oog stonden met de zojuist gearriveerde geallieerden.

Wat volgde, was een bloedbad. Het bleef niet alleen bij de troepen, ook de burgers raakten betrokken bij het geweld. Voor veel bewoners wachtte verkrachtingen, onthoofdingen allerlei vormen van agressiviteit. Er vielen tienduizenden slachtoffers tijdens het Bloedbad van Manilla.

Niet lang na de gewelddadige gevechten in Manilla  kwam de Tweede Wereldoorlog voor Japan tot zijn einde. De Japanse overgave was een feit. Dit betekende dat ook Tomoyuki Yamashita nu definitief verloren had, en dat hij zich voor zijn misdaden moest verantwoorden.

Hoewel hij niet verantwoordelijk was voor de acties van de soldaten in Manilla werd Yamashita toch ter dood veroordeeld. Luitenant Tomoyuki Yamashita werd opgehangen op 23 februari 1946 in Manilla.

Wie het vindt, mag het houden

Op 24 januari 1971 ontdekte Slotenmaker en amateur schatjager Rogelio Domingo Roxas een grot ten noorden van Manilla. Nadat Roxas een vergunning had geregeld, begon hij hier te zoeken en te graven. Dit deed hij samen met zijn team gedurende zeven maanden. Toch bleek het maandenlange gezwoeg de moeite waard. Ze hadden een netwerk van tunnels gevonden met daarin overblijfsels van skeletten (nog in uniform), wapens en soortgelijke voorwerpen. De absolute wirwar van tunnels bracht het team tenslotte bij een betonnen muur.

Gouden Boeddha

Uiteraard was dit beton alleen al een verrassing, maar dit vergrootte Roxas’ nieuwsgierigheid juist meer. En wat Roxas en zijn team aantroffen na de muur gebroken te hebben, was een gouden Boeddha van ongeveer een meter hoog. Dit kostbaar lijkende beeld verhulde echter nog meer eigenaardigheden. Met tien man wisten zij het beeld te verplaatsen, wat ruimte maakte voor de opening van een middelgrote kamer. Kisten, in stapels van vijf, vulde de kamer die ze vervolgens aantroffen. Al gauw ontdekten Roxas en zijn mannen dat elk van deze kisten 24 goudstaven bevatte. Enkele weken later, na alle kostbaarheden vervoerd te hebben, is Roxas teruggekeerd om de tunnel weer af te sluiten.

Originele foto van Rogelio Roxas met de gouden boedha die als bewijs gedeeld werd met de media

Gouden schat ontnomen

Zonder enig weerhouden sprak hij met iedereen uitbundig over zijn vondsten, zelfs met de lokale krant. Het duurde dan ook niet lang voordat Roxas’ keuzes problemen zouden veroorzaken. Laat in de nacht werden de slotenmaker en zijn familie overvallen door een groep gewapende mannen, gekleed in militaire uniforms. Met een zogenaamd huiszoekingsbevel doorzochten ze agressief het huis van Roxas en zijn familie. Alle schatten die hij gevonden had in de grot, waren meteen weer ontnomen. Dit alles bleek achteraf door de voormalige president van de Filipijnen in gang gezet te zijn, verdacht Roxas. Met die vermoedens startte hij een rechtszaak tegen Ferdinand Marcos, ex-president.

Maar zelfs met alle bewijzen en getuigen in de grotten en tijdens de overval, was het niet genoeg om te winnen van Marcos. Als resultaat belandde Roxas in de gevangenis, en kort nadat hij weer op vrije voeten was, kwam hij plotseling te overlijden. Er werd verteld dat de doodsoorzaak tuberculose was, maar er was nooit een officiële autopsie uitgevoerd.

Het bestaan van Yamashita’s goud

Hoewel al deze verhalen grotendeels feitelijk zijn, of gebaseerd zijn op feiten, delen veel mensen een sceptisch gevoel over Yamashita’s goud. Zo wordt er verteld over gigantische schatten, verstopt op tientallen locaties. Maar in de laatste vijftig jaar heeft nog steeds niemand iets concreets gevonden. Ook zijn de vondsten van Roxas niet genoeg om te bewijzen dat het deel uitmaakte van Yamashita’s goud, laat staan dat de schat ook echt bestond.

Daarnaast vinden andere mensen het niet logisch dat Yamashita en zijn troepen het goud zo dicht bij de geallieerden zouden verstoppen. In dit geval waren veel aangrenzende landen een betere keuze. Uiteindelijk komt dit er allemaal op neer dat we nog steeds geen concreet bewijs hebben over het goud van Yamashita. We weten veel, maar nog lang niet alles. We zullen dus door moeten blijven zoeken, of het uiteindelijk, onvermijdelijk op moeten geven.

Escape Game of Escape Game Online

Lijkt het jou leuk om een escape game online of als thuismysterie met het thema “het goud van Yamashita” te spelen, laat hieronder dan een reactie onder en wie weet wordt dat ons volgende project

Dit keer geen escape game maar een “naar zeggen” waargebeurd verhaal. Gedurende de Tweede Wereldoorlog had het Japanse Keizerlijke Leger de overmacht op Zuidoost-Azië. Deze overmacht kwam uiteraard niet zonder kosten, want een groot deel van de Japanse financiën gingen op aan het militaire front. Samen met de yakuza bedacht keizer Hirohito een plan om de toekomstige inzet van het Japanse leger financieel te kunnen ondersteunen. Dit plan staat bekend als ‘Kin no Yuri’, oftewel ‘Gouden Lelie’. Keizer Hirohito’s broer, prins Yasuhito Chichibu, werd gekozen om dit plan uit te voeren.

Gouden Lelie

Gouden Lelie was op papier niet per se een complex plan. Japan zou hun macht over dergelijke Aziatische gebieden tot zijn uiterste benutten, namelijk door al het goud en waardevolle materialen te plunderen. Banken, musea, huizen, winkels, niks werd achtergelaten tijdens deze ambitieuze missie. Alles wat hier ooit is meegenomen, van de kleinste muntjes tot aan de grootste beelden, behoort nu toe aan wat ook bekend staat als ‘het goud van Yamashita.’

De Tijger van Malaya

Tomoyuki Yamashita, ook wel de Tijger van Malaya genoemd. Hij was een berucht luitenant van het Japanse Keizerlijke leger. Zo stond hij vooral bekend om de verovering van de Britse koloniën, zoals Malaya. Dit is uiteraard ook waar Yamashita zijn titel vandaan heeft, nadat hij deze kolonie in zeventig dagen heeft weten te veroveren.

Afbeelding van Yamashita Tomoyuki

Hoewel Yamashita bekend stond om zijn grootse daden in de oorlog, werd hij door de Japanse minister-president Hideki Tojo niet bepaald bemind. Vaak kwamen de twee namelijk onaangenaam met elkaar in contact, wat resulteerde in het verplichte terugtrekken van Yamashita. In 1942 zou Yamashita de legertrainingen in Mantsjoerije (een gebied in China) hebben moeten overzien.

Dit was tot hij werd overgeplaatst naar het verdedigingsfront in de Filipijnen in 1944, nadat Tojo had afgetreden van zijn rol als president als gevolg van meerdere militaire nederlagen. Hier in de Filipijnen kwam Yamashita voor het eerst in aanraking met het uiteindelijke ‘goud van Yamashita.’

Het Goud van Yamashita

Gouden Lelie verliep voorspoedig, de Zuidoost-Aziatische landen en gebieden waren compleet geplunderd door het Japanse leger. Na de initiële plundertocht, was Gouden Lelie gecentreerd in Singapore, waarna het vervolgens in de Filipijnen terecht is gekomen. Hier wilde het Keizerlijke Leger van Japan de gigantische buit via schip vervoeren naar het vaderland.

De afsluitende fase van dit plan verliep echter nadelig, het heeft de Japanners zelfs de kop gekost. De Pacifische Oorlog die toentertijd plaatsvond op zee tussen het Japanse Keizerrijk en de geallieerden, kwam uit tot een overmacht van de geallieerden. Het was nu onmogelijk voor het Keizerrijk om hun buit via schip te vervoeren. Hoewel sommigen het nog probeerden, eindigde dat slechts in een wanhopige laatste poging, terwijl ze zonder genade tot zinken werden gebracht.

Het beslissende deel

In dit beslissende deel van Gouden Lelie, wat zich afspeelde in de Filipijnen, was Tomoyuki Yamashita het hoofd van de Japanse strijdkrachten. Hij was verantwoordelijk geworden voor de thuiskomst van de buit en de verdediging van het front.

Een lange tijd zaten de troepen vast in de hoofdstad van de Filipijnen, Manilla. Ze hadden geen weg naar huis en de geallieerden drongen steeds verder het land binnen. Dit forceerde Yamashita tot het achterlaten van de buit. Ook was de luitenant niet van plan zijn schat terug te brengen naar de gebieden van waar ze geplunderd waren. Zo commandeerde hij zijn mannen en gevangen geallieerden om grotten uit te graven. Hier konden ze zo beetje bij beetje de waardevolle spullen verbergen. Nadat de grotten voltooid waren en de schatten verborgen, werden de arme gevangenen gedood om samen met de buit begraven te worden. Er wordt gezegd dat er meer dan honderd verschillende grotten gegraven zijn, allemaal voor Gouden Lelie. En dit is wat nu bekend staat als het goud van Yamashita.

Een onaangenaam einde

Het goud van Yamashita was weggewerkt en de Japanse troepen hoefden zich niet meer zorgen te maken over het vluchten met een grote lading. De luitenant greep deze kans om de hoofdstad van de Filipijnen zonder enig gedoe te verlaten. Maar toch waren er nog duizenden soldaten. Onder leiding van viceadmiraal Sanji Iwabuchi hadden zij Yamashita’s bevelen hadden. Zij bleven achter in Manilla, waar ze oog in oog stonden met de zojuist gearriveerde geallieerden.

Wat volgde, was een bloedbad. Het bleef niet alleen bij de troepen, ook de burgers raakten betrokken bij het geweld. Voor veel bewoners wachtte verkrachtingen, onthoofdingen allerlei vormen van agressiviteit. Er vielen tienduizenden slachtoffers tijdens het Bloedbad van Manilla.

Niet lang na de gewelddadige gevechten in Manilla  kwam de Tweede Wereldoorlog voor Japan tot zijn einde. De Japanse overgave was een feit. Dit betekende dat ook Tomoyuki Yamashita nu definitief verloren had, en dat hij zich voor zijn misdaden moest verantwoorden.

Hoewel hij niet verantwoordelijk was voor de acties van de soldaten in Manilla werd Yamashita toch ter dood veroordeeld. Luitenant Tomoyuki Yamashita werd opgehangen op 23 februari 1946 in Manilla.

Wie het vindt, mag het houden

Op 24 januari 1971 ontdekte Slotenmaker en amateur schatjager Rogelio Domingo Roxas een grot ten noorden van Manilla. Nadat Roxas een vergunning had geregeld, begon hij hier te zoeken en te graven. Dit deed hij samen met zijn team gedurende zeven maanden. Toch bleek het maandenlange gezwoeg de moeite waard. Ze hadden een netwerk van tunnels gevonden met daarin overblijfsels van skeletten (nog in uniform), wapens en soortgelijke voorwerpen. De absolute wirwar van tunnels bracht het team tenslotte bij een betonnen muur.

Gouden Boeddha

Uiteraard was dit beton alleen al een verrassing, maar dit vergrootte Roxas’ nieuwsgierigheid juist meer. En wat Roxas en zijn team aantroffen na de muur gebroken te hebben, was een gouden Boeddha van ongeveer een meter hoog. Dit kostbaar lijkende beeld verhulde echter nog meer eigenaardigheden. Met tien man wisten zij het beeld te verplaatsen, wat ruimte maakte voor de opening van een middelgrote kamer. Kisten, in stapels van vijf, vulde de kamer die ze vervolgens aantroffen. Al gauw ontdekten Roxas en zijn mannen dat elk van deze kisten 24 goudstaven bevatte. Enkele weken later, na alle kostbaarheden vervoerd te hebben, is Roxas teruggekeerd om de tunnel weer af te sluiten.

Originele foto van Rogelio Roxas met de gouden boedha die als bewijs gedeeld werd met de media

Gouden schat ontnomen

Zonder enig weerhouden sprak hij met iedereen uitbundig over zijn vondsten, zelfs met de lokale krant. Het duurde dan ook niet lang voordat Roxas’ keuzes problemen zouden veroorzaken. Laat in de nacht werden de slotenmaker en zijn familie overvallen door een groep gewapende mannen, gekleed in militaire uniforms. Met een zogenaamd huiszoekingsbevel doorzochten ze agressief het huis van Roxas en zijn familie. Alle schatten die hij gevonden had in de grot, waren meteen weer ontnomen. Dit alles bleek achteraf door de voormalige president van de Filipijnen in gang gezet te zijn, verdacht Roxas. Met die vermoedens startte hij een rechtszaak tegen Ferdinand Marcos, ex-president.

Maar zelfs met alle bewijzen en getuigen in de grotten en tijdens de overval, was het niet genoeg om te winnen van Marcos. Als resultaat belandde Roxas in de gevangenis, en kort nadat hij weer op vrije voeten was, kwam hij plotseling te overlijden. Er werd verteld dat de doodsoorzaak tuberculose was, maar er was nooit een officiële autopsie uitgevoerd.

Het bestaan van Yamashita’s goud

Hoewel al deze verhalen grotendeels feitelijk zijn, of gebaseerd zijn op feiten, delen veel mensen een sceptisch gevoel over Yamashita’s goud. Zo wordt er verteld over gigantische schatten, verstopt op tientallen locaties. Maar in de laatste vijftig jaar heeft nog steeds niemand iets concreets gevonden. Ook zijn de vondsten van Roxas niet genoeg om te bewijzen dat het deel uitmaakte van Yamashita’s goud, laat staan dat de schat ook echt bestond.

Daarnaast vinden andere mensen het niet logisch dat Yamashita en zijn troepen het goud zo dicht bij de geallieerden zouden verstoppen. In dit geval waren veel aangrenzende landen een betere keuze. Uiteindelijk komt dit er allemaal op neer dat we nog steeds geen concreet bewijs hebben over het goud van Yamashita. We weten veel, maar nog lang niet alles. We zullen dus door moeten blijven zoeken, of het uiteindelijk, onvermijdelijk op moeten geven.

Escape Game of Escape Game Online

Lijkt het jou leuk om een escape game online of als thuismysterie met het thema “het goud van Yamashita” te spelen, laat hieronder dan een reactie onder en wie weet wordt dat ons volgende project

Dit keer geen escape game maar een “naar zeggen” waargebeurd verhaal. Gedurende de Tweede Wereldoorlog had het Japanse Keizerlijke Leger de overmacht op Zuidoost-Azië. Deze overmacht kwam uiteraard niet zonder kosten, want een groot deel van de Japanse financiën gingen op aan het militaire front. Samen met de yakuza bedacht keizer Hirohito een plan om de toekomstige inzet van het Japanse leger financieel te kunnen ondersteunen. Dit plan staat bekend als ‘Kin no Yuri’, oftewel ‘Gouden Lelie’. Keizer Hirohito’s broer, prins Yasuhito Chichibu, werd gekozen om dit plan uit te voeren.

Gouden Lelie

Gouden Lelie was op papier niet per se een complex plan. Japan zou hun macht over dergelijke Aziatische gebieden tot zijn uiterste benutten, namelijk door al het goud en waardevolle materialen te plunderen. Banken, musea, huizen, winkels, niks werd achtergelaten tijdens deze ambitieuze missie. Alles wat hier ooit is meegenomen, van de kleinste muntjes tot aan de grootste beelden, behoort nu toe aan wat ook bekend staat als ‘het goud van Yamashita.’

De Tijger van Malaya

Tomoyuki Yamashita, ook wel de Tijger van Malaya genoemd. Hij was een berucht luitenant van het Japanse Keizerlijke leger. Zo stond hij vooral bekend om de verovering van de Britse koloniën, zoals Malaya. Dit is uiteraard ook waar Yamashita zijn titel vandaan heeft, nadat hij deze kolonie in zeventig dagen heeft weten te veroveren.

Afbeelding van Yamashita Tomoyuki

Hoewel Yamashita bekend stond om zijn grootse daden in de oorlog, werd hij door de Japanse minister-president Hideki Tojo niet bepaald bemind. Vaak kwamen de twee namelijk onaangenaam met elkaar in contact, wat resulteerde in het verplichte terugtrekken van Yamashita. In 1942 zou Yamashita de legertrainingen in Mantsjoerije (een gebied in China) hebben moeten overzien.

Dit was tot hij werd overgeplaatst naar het verdedigingsfront in de Filipijnen in 1944, nadat Tojo had afgetreden van zijn rol als president als gevolg van meerdere militaire nederlagen. Hier in de Filipijnen kwam Yamashita voor het eerst in aanraking met het uiteindelijke ‘goud van Yamashita.’

Het Goud van Yamashita

Gouden Lelie verliep voorspoedig, de Zuidoost-Aziatische landen en gebieden waren compleet geplunderd door het Japanse leger. Na de initiële plundertocht, was Gouden Lelie gecentreerd in Singapore, waarna het vervolgens in de Filipijnen terecht is gekomen. Hier wilde het Keizerlijke Leger van Japan de gigantische buit via schip vervoeren naar het vaderland.

De afsluitende fase van dit plan verliep echter nadelig, het heeft de Japanners zelfs de kop gekost. De Pacifische Oorlog die toentertijd plaatsvond op zee tussen het Japanse Keizerrijk en de geallieerden, kwam uit tot een overmacht van de geallieerden. Het was nu onmogelijk voor het Keizerrijk om hun buit via schip te vervoeren. Hoewel sommigen het nog probeerden, eindigde dat slechts in een wanhopige laatste poging, terwijl ze zonder genade tot zinken werden gebracht.

Het beslissende deel

In dit beslissende deel van Gouden Lelie, wat zich afspeelde in de Filipijnen, was Tomoyuki Yamashita het hoofd van de Japanse strijdkrachten. Hij was verantwoordelijk geworden voor de thuiskomst van de buit en de verdediging van het front.

Een lange tijd zaten de troepen vast in de hoofdstad van de Filipijnen, Manilla. Ze hadden geen weg naar huis en de geallieerden drongen steeds verder het land binnen. Dit forceerde Yamashita tot het achterlaten van de buit. Ook was de luitenant niet van plan zijn schat terug te brengen naar de gebieden van waar ze geplunderd waren. Zo commandeerde hij zijn mannen en gevangen geallieerden om grotten uit te graven. Hier konden ze zo beetje bij beetje de waardevolle spullen verbergen. Nadat de grotten voltooid waren en de schatten verborgen, werden de arme gevangenen gedood om samen met de buit begraven te worden. Er wordt gezegd dat er meer dan honderd verschillende grotten gegraven zijn, allemaal voor Gouden Lelie. En dit is wat nu bekend staat als het goud van Yamashita.

Een onaangenaam einde

Het goud van Yamashita was weggewerkt en de Japanse troepen hoefden zich niet meer zorgen te maken over het vluchten met een grote lading. De luitenant greep deze kans om de hoofdstad van de Filipijnen zonder enig gedoe te verlaten. Maar toch waren er nog duizenden soldaten. Onder leiding van viceadmiraal Sanji Iwabuchi hadden zij Yamashita’s bevelen hadden. Zij bleven achter in Manilla, waar ze oog in oog stonden met de zojuist gearriveerde geallieerden.

Wat volgde, was een bloedbad. Het bleef niet alleen bij de troepen, ook de burgers raakten betrokken bij het geweld. Voor veel bewoners wachtte verkrachtingen, onthoofdingen allerlei vormen van agressiviteit. Er vielen tienduizenden slachtoffers tijdens het Bloedbad van Manilla.

Niet lang na de gewelddadige gevechten in Manilla  kwam de Tweede Wereldoorlog voor Japan tot zijn einde. De Japanse overgave was een feit. Dit betekende dat ook Tomoyuki Yamashita nu definitief verloren had, en dat hij zich voor zijn misdaden moest verantwoorden.

Hoewel hij niet verantwoordelijk was voor de acties van de soldaten in Manilla werd Yamashita toch ter dood veroordeeld. Luitenant Tomoyuki Yamashita werd opgehangen op 23 februari 1946 in Manilla.

Wie het vindt, mag het houden

Op 24 januari 1971 ontdekte Slotenmaker en amateur schatjager Rogelio Domingo Roxas een grot ten noorden van Manilla. Nadat Roxas een vergunning had geregeld, begon hij hier te zoeken en te graven. Dit deed hij samen met zijn team gedurende zeven maanden. Toch bleek het maandenlange gezwoeg de moeite waard. Ze hadden een netwerk van tunnels gevonden met daarin overblijfsels van skeletten (nog in uniform), wapens en soortgelijke voorwerpen. De absolute wirwar van tunnels bracht het team tenslotte bij een betonnen muur.

Gouden Boeddha

Uiteraard was dit beton alleen al een verrassing, maar dit vergrootte Roxas’ nieuwsgierigheid juist meer. En wat Roxas en zijn team aantroffen na de muur gebroken te hebben, was een gouden Boeddha van ongeveer een meter hoog. Dit kostbaar lijkende beeld verhulde echter nog meer eigenaardigheden. Met tien man wisten zij het beeld te verplaatsen, wat ruimte maakte voor de opening van een middelgrote kamer. Kisten, in stapels van vijf, vulde de kamer die ze vervolgens aantroffen. Al gauw ontdekten Roxas en zijn mannen dat elk van deze kisten 24 goudstaven bevatte. Enkele weken later, na alle kostbaarheden vervoerd te hebben, is Roxas teruggekeerd om de tunnel weer af te sluiten.

Originele foto van Rogelio Roxas met de gouden boedha die als bewijs gedeeld werd met de media

Gouden schat ontnomen

Zonder enig weerhouden sprak hij met iedereen uitbundig over zijn vondsten, zelfs met de lokale krant. Het duurde dan ook niet lang voordat Roxas’ keuzes problemen zouden veroorzaken. Laat in de nacht werden de slotenmaker en zijn familie overvallen door een groep gewapende mannen, gekleed in militaire uniforms. Met een zogenaamd huiszoekingsbevel doorzochten ze agressief het huis van Roxas en zijn familie. Alle schatten die hij gevonden had in de grot, waren meteen weer ontnomen. Dit alles bleek achteraf door de voormalige president van de Filipijnen in gang gezet te zijn, verdacht Roxas. Met die vermoedens startte hij een rechtszaak tegen Ferdinand Marcos, ex-president.

Maar zelfs met alle bewijzen en getuigen in de grotten en tijdens de overval, was het niet genoeg om te winnen van Marcos. Als resultaat belandde Roxas in de gevangenis, en kort nadat hij weer op vrije voeten was, kwam hij plotseling te overlijden. Er werd verteld dat de doodsoorzaak tuberculose was, maar er was nooit een officiële autopsie uitgevoerd.

Het bestaan van Yamashita’s goud

Hoewel al deze verhalen grotendeels feitelijk zijn, of gebaseerd zijn op feiten, delen veel mensen een sceptisch gevoel over Yamashita’s goud. Zo wordt er verteld over gigantische schatten, verstopt op tientallen locaties. Maar in de laatste vijftig jaar heeft nog steeds niemand iets concreets gevonden. Ook zijn de vondsten van Roxas niet genoeg om te bewijzen dat het deel uitmaakte van Yamashita’s goud, laat staan dat de schat ook echt bestond.

Daarnaast vinden andere mensen het niet logisch dat Yamashita en zijn troepen het goud zo dicht bij de geallieerden zouden verstoppen. In dit geval waren veel aangrenzende landen een betere keuze. Uiteindelijk komt dit er allemaal op neer dat we nog steeds geen concreet bewijs hebben over het goud van Yamashita. We weten veel, maar nog lang niet alles. We zullen dus door moeten blijven zoeken, of het uiteindelijk, onvermijdelijk op moeten geven.

Escape Game of Escape Game Online

Lijkt het jou leuk om een escape game online of als thuismysterie met het thema “het goud van Yamashita” te spelen, laat hieronder dan een reactie onder en wie weet wordt dat ons volgende project

Meer over deze verloren schat:

Ben jij nu geïnspireerd om ook schatten te gaan zoeken, kijk dan gauw in de webshop. Veel mensen zijn op zoek naar een escape room the game uitbreiding maar verras jezelf of een anders eens met een escape game online. Wil je iets in mooie escape game met materialen, kies dan het thuismysterie De VOC Schat of Mysteries of Alchemy. 

2 reacties op “Het Goud van Yamashita als escape game of niet?”

  1. Can I just say what a relief to discover somebody who truly knows what theyre talking about on the internet. You actually realize how to bring a problem to light and make it important. A lot more people really need to look at this and understand this side of your story. I was surprised you are not more popular since you most certainly possess the gift.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .
Scroll naar top