Wat is een escape game?

Om erachter te komen wat een escape game is gaan we 15 jaar terug in de tijd. In het jaar 2007 werd in Japan de eerste escape room gemaakt. 4 jaar later volgde Europa met de eerste kamer in Hongarije. Sindsdien is het hard gegaan. Nadat de escape rooms wereldwijd een grote vlucht gemaakt hadden kwamen er verschillende makers van escape games. Dit gebeurde nog niet op grote schaal maar toen in 2020 grote delen van de wereld in lockdown moesten was de groei van escape games niet meer te houden.

Wat is een escape game?

Vaak wordt de escape game uitgelegd als een escape room voor thuis. In Nederland worden ze ook wel thuismysteries genoemd en er zijn vele varianten wereldwijd die de verschillende genres beter verwoorden. Maar de bekendste term is en zal waarschijnlijk ook wel escape game blijven.

Bij een escape game los je alleen of samen met meestal 2 tot 4 personen puzzels op die vaak in een verhaalvorm gegoten zijn. Zo kan je bijvoorbeeld bij een schatjacht als doel hebben een schat te vinden waarbij juist bij een moordonderzoek het vinden van de moordenaar het einddoel van het spel is.

De mystery games komen in vele vormen en maten voor. Zo heb je stand alone spellen maar ook trilogieën en zelfs langere verhalen in abonnementsvorm. Sommige makers leven zich helemaal uit en maken grote boxen met mooi ontworpen materialen waar alle puzzels en aanwijzingen in verwerkt zijn, waar andere makers zich meer richten op spellen die in een envelop passen. Maar ook worden er veel spellen ontworpen die volledig online gespeeld worden.

Voor wie zijn de escape games bedoeld?

Deze vraag is eigenlijk makkelijk te beantwoorden. Voor iedereen is er wel een thuismysterie die passend is. Omdat het aanbod zo snel gegroeid is sinds 2022, proberen de makers heel specifiek voor bepaalde doelgroepen spellen te ontwerpen. Zo zijn er escape room games voor kinderen, tieners en volwassenen.

Vaak worden zijn in de huiselijke sfeer gespeeld maar steeds vaker worden ze ook gebruikt bij bedrijfsuitjes, familie-uitjes en vrijgezellenfeesten. Eigenlijk zijn er geen grenzen wat betreft doelgroepen voor escape games zolang er genoeg makers zijn die allemaal andere doelgroepen aanspreken.

Wat zijn escape game Puzzels?

De puzzels voor escapegames zijn in verschillende categorieën onder te verdelen. De kunst voor makers van thuismysteries is een juiste mix van puzzels te vinden die ook nog eens passen bij het verhaal. Zo kan je bijvoorbeeld bedenken dat bij een thema die op Egyptische oudheid gericht is een morse code erg onwaarschijnlijk is. Behalve als het verhaal zich bijvoorbeeld tijdens de tweede wereld oorlog afspeelt en tijdens een gevecht in de woestijn iemand een schat vindt. Om deze later terug te vinden worden er aanwijzingen en puzzels gemaakt waarbij morse code dan weer een logische keuze lijkt.

 • codes
 • optische illusies 
 • 7 segmenten
 • verbaal
 • zintuigen (in mindere mate)
 • logica
 • wetenschappelijk
 • gadgets
 • tellen
 • taakgericht
 • mechanisch

Wat zijn escape game codes?

De lijst met geheime codes is haast oneindig. Spelers die net kennisgemaakt hebben met escape rooms voor thuis zullen gauw een paar basis codes leren herkennen. Zo komen de volgende codes vaak voor:

 • Morse code
 • Braille
 • Pig Pen code
 • Caesar cipher
 • Playfair cipher
 • Atbash cipher

De kunst tijdens het ontwikkelen van een spel is de variatie die je als maker kan geven aan elk van de codes. Zo zijn er al vele manieren waarop je de braille code kan uitwerken. De kunst voor de spelers is het dan om de juiste code te herkennen. Daarna is het decoderen van de code meestal niet moeilijk meer.

Wat zijn optische illusies in escape games?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .
Scroll naar top